Skip to the content

7,358,400 lugna stunder om året
7,358,400 lugna stunder om året
Stress är bra utan det skulle vi inte finnas. Tänk på våra förfäder som gick genom skogen och träffade en tiger, utan stress vi skulle har gått upp till den och klappade den på näsan. Då skulle vi har varit som dronten utdöende. 
Tänke när du är stressade vad händer med ert andetag det blir snabbare, kortare,du använder munnen och mest bröstkorgen, varför? Din kropp försöker syresätter kroppen och förberedd den för flight, fight eller freeze.  Som jag har skrvit tidigare stress över en kort stund är livs viktig men över en lång tid kan vi lida av akutstress, depression och ångest som kan vara livsfarligt.
Om vi kolla på vad vi behöver för att överleva baklänges, mat kan vi klara ungefär 30 dagar utan, vatten ca 3 dagar men utan luft bara 3-5 minuter (otränade). Ändå glömmer vi det enklaste hur man tar ett bra andetag. Antaget är det först och sista sak vi göra i våra liv.
Vill du lära dig igen?
Jag minns när min son vår född och den första natten på BB. Han låg in sin liten säng och jag vaknade minst 5 gånger för att ser om han vår ok.  Jag minns a på flera tillfälle fick jag ta bort laken för att jag kunde inte se om han andas och en gång pekade jag på honom för att ser att han rörde sig. Min vackra barn som blev min andningslärare. Vad var det han gjorde så bra?
 
  • Först han använd sin näsa. Obs! munnen ska bara används för ätande, drickande, prata,kärlek eller någon har pruttade i närheten allt annat tillhör näsan. 
  • Andra, hans magen gick ut med intaget av luft, detta är vad man menar med djup andetag det innebär att luften tar in hela lungen och diafragma flyttas sig som leder till magen utåt.
  • Tredje, han andades lugn och lätt.
Det är många saker som han har lärt mig under våra reser men andningen är en av det viktigaste.
Nu är det din tur. Hitta en lugn plats, andas lugn in och ut genom näsan, fokusera bara på andning. placera en hand på magen och känner hur den flytta ut med inandningen och in med utandningen. om dina tankar börjar rinna iväg, är de okej försök återfå fokus på andning och njut. 
Att vara stressade är bra det hjälpa oss att prestera men när det är över en lång tid då kan vi hjälpa vår hjärna med att skicka 7,358,400 lugna signaler om året när vi använda näsan och magen.
Lite extra fakta:
  • Om man går från mun till nasal andning det kan leder till en rinnande näsan. Detta försvinner efter 1- 3 veckor.
  • Näsan fungera som en luftfilter och värma upp och göra luften fuktigare.
  • Kväveoxid ligger i våra bihålorna och hjälper till att öppna våra luftvägar. 
Vi andas genomsnitt 12-16 ggr per minut. Räkna med 14 andetag per minut , 14 x 60 = 840 andetag per timme, 840 x 24 = 20,160 andetag per dag, som leder till 7,358,400 andetag om året. Enligt FN genomsnitt ålder för män och kvinnor tillsammns är 71,5. Däreför under en livstid andas vi ungefär 526,125,600. Wow detta innebär att under ett livstid vi har 526,125,600 möjligheter att skicka lugna signaller till våran hjärna.
Otis Angus, Hälsans Ego's Hälsocoach.
 

Boka din behandling

Sök efter tider och boka din behandling

Kontakta oss

Boka behandling