Skip to the content

Hej, det är säkert någon där ute som vaknade upp på nyårsdagen och kände att sitt nyårslöfte är att aldrig dricka igen. Men hur många klarar att hålla sitt nyårslöfte förbi februari? Svaret är ungefär 12 – 20%. Självklart bestämmer sig en stor del för att endast köra i en månad. Det kan kännas svårt ändå att lyckas eller kanske när du läser det här har du redan gått tillbaka till din gamla dålig vana eller gett upp din nya livsstil. Här kommer några enkla tips för att hjälpa dig klara eller starta om och göra ett nytt försök med rätt verktyg. De följande punkterna är en hjälp på vägen:)

Veta varför du vill.

Noggrann planering. Sätt upp en plan/mål.

Loss aversion. Du har lättare att inte förlora någonting, än att vinna någonting.

Någonting rimligt. Det är bättre att du väljer något som du har en möjlighet att klara. Små steg, det är ett maraton inte ett hundrameterslopp, ta små steg mot ditt mål.

Tro på dig själv. Om du har försökt förut och misslyckas då är det lätt att du tror att du inte kommer lyckas. Kanske någon du känner berättar för dig att du kommer misslyckas. Var stark och tro på dig själv och du kommer att lyckas.

Skapa en ny vana (habit stacking). För att skapa en ny vana behövs en triggar, följande av aktion och sedan belöning. Ett enkelt sätt att skapa en ny vana är att koppla den till en gamla vana. Till exempel när jag har borstat tänderna på morgon då meditera jag i 1 minut för att minska min stress.

Say it loud (berätta för andra). Vi är flockdjur och vill inte se ut som vi ljuger och att folk kan lita på oss. Därför när du berätta för andra känns det mer viktigt att hålla sitt nyårslöfte.

Stöd från familj, kompisar eller andra grupper. Förklara för din omgivning hur eller varför det är viktigt för dig och be om deras stöd. Till exempel om du inte vill äta godis, då hejar din familj på istället för att ta fram godis och läska dig. Sätt upp ett mål att ni ska göra någonting tillsammans när du lyckas tex gå på bio.

Byt ut onyttigt mot något nyttigt. I ett känt test med barn och marshmallows visade det sig att vår förmåga att stå emot inte är oändlig och därför är det lättare att ta bort frestelser och ersätta dem med någonting nyttig (som man kan se ofta).

Viktigaste av allt är små förändringar kan förändra resten av livet, du har ett val.

Så lycka till. 

Boka din behandling

Sök efter tider och boka din behandling

Kontakta oss

Boka behandling